Nükleer silah; dünyadaki en tehlikeli silahlardır. Etkileri çok büyük alanlarda ve uzun yıllar boyunca devam eder. Milyonlarca insanın ölümüne sebep olur, doğayı yok eder ve gelecek nesillerin hayatını tehlikeye atar.
Nükleer silahlar; atom çekirdeğinin fizyon( parçalanması) ya da füzyon(birleştirilmesi) ile oluşan bir kimyasal reaksiyon ile enerji açığa çıkması sonucunda oluşan patlamayı yaratan her türlü silahlardır.
Ürettikleri patlamalar o kadar güçlüdür ki, sadece bir nükleer bomba büyük bir şehri yok edebilir. Nükleer silahlar, korkunç hastalıklara neden olabilecek büyük miktarlarda radyasyon salgılarlar, dolayısıyla etkileri ilk patlamadan sonra yıllarca devam eder.
Nükleer Silah Çeşitleri
Nükleer silahlar için farklı isimler kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları; atom bombası, fizyon(fisyon) bombası, füzyon(füsyon) bombası, hidrojen bombası gibi.
Nükleer silahların geliştirilmesinde kullanılan iki farklı yöntem silahların iki farklı isimle anılmasına yol açmıştır.
- Atom Bombası(Nükleer Silah): Atom Bombası çekirdeği genellikle zenginleştirilmiş Plütonyum veya Uranyumdan(%90 U235) oluşur. Plütonyum veya uranyum gibi ağır bir elementin çekirdeklerinin bölünmesi veya fisyonu üzerine ani enerji salınımından kaynaklanan büyük patlayıcı güce sahip silahlardır.
- Hidrojen Bombası(Termonükleer Silah): Hidrojen bombası veya füsyon bombası aynı zamanda termonükleer silah olarak da adlandırılır. Hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğmaktadır. Hidrojen izotopları, döteryum ve trityum, yüksek basınç ve ısı altında birleştirilerek daha ağır bir molekül oluşturulmaktadır.
Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Arasındaki Fark
Bir termonükleer bomba(hidrojen bombası), atom bombasından temel olarak farklıdır. Hidrojen bombası; iki hafif atomik çekirdek, daha ağır bir çekirdeği oluşturmak üzere birleştiğinde salınan enerjiyi kullanır. Atom bombası ise ağır bir atom çekirdeği iki hafif çekirdeğe böldüğünde ortaya çıkan enerjiyi kullanır .
Füzyon sonrası açığa çıkan enerji, fizyon sonrası açığa çıkan enerjiden en az 1000 kat fazladır.
Nükleer Silahların etkileri
Nükleer silahlar, ortaya çıkardıkları yüksek enerji, sıcaklık ve radyasyon gibi etkilerden dolayı geleneksel silahlardan temel olarak farklıdır. Nükleer bir patlamanın etkileri; Hiroşima ve Nagazaki saldırılarından elde edilen verilerle incelenmiştir.
Nükleer silahların insan sağlığı ve çevre üzerinde çok uzun süreli etkileri bulunmaktadır.
Bir nükleer patlamanın etkileri, tasarımın da dahil olduğu birçok faktöre bağlıdır. Silahın etkileri; patlamanın havada, yeraltında, su altında, havada ise hangi irtifada; hedefin kentsel mi, kırsal mı yoksa askeri bir alanda gerçekleşmesine bağlı olarak değişmektedir.
Etkileri;
- Blast
- İlk Radyasyon
- Termal Radyasyon
Termal Radyasyon
Nükleer patlama tarafından meydana getirilen ısı ve ışıktır. Yaralanmalara, hasara veya kolayca yanabilen maddelerin tutuşmasına
yol açar.
Nükleer patlamayla oluşan ışık, güneşten kat kat daha parlaktır. Ateş topuna doğrudan bakılması durumunda geçici veya kalıcı görme kaybına neden oluşur.
Hangi ülkelerin nükleer silahları vardır ?
Yasal olarak tanınan beş nükleer silah devleti vardır: Bu ülkeler;
- İngiltere
- Fransa
- ABD
- Çin
- Rusya
Bu ülkeler dışında nükleer silahı olan ülkeler; Kuzey Kore, Hindistan, Pakistan, İsrail.
Nükleer Silahların Önlenmesi İÇin Yapılan Uluslararası Anlaşmalar
- 1925 Cenova Protokolü
- 1963 Kısmi Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması
- 1968 Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT)
- 1972 Stratejik Silahların Sınırlandırılması( Salt-1)
- 1979 Stratejik Silahların Sınırlandırılması ( Salt-2)
- 1987 Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması
- 1987 Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi
- 1991 Stratejik Silahların Sınırlandırılması (START-1)
- 1993 Stratejik Silahların Sınırlandırılması (START-2)
- 1996 Nükleer Test Yasağı Anlaşması
İlk Nükleer Silah Ne Zaman, nerede ve Kim Tarafından Kullanılmıştır ?
Savaş tarihinde, ilk atom bombası ABD tarafından II. Dünya Savaşı’nın son günlerinde iki kez kullanılmıştır. İlk olay 6 Ağustos 1945 sabahı, “Little Boy” (küçük çocuk) kod isimli uranyum tipi silah Japonya’nın Hiroşima kentine atılmıştır. Bu patlama sonucunda 140.000 insan yaşamını yitirmiş, radyasyon yayılımının uzun süreli etkileri ile de bu sayı 300.000’e ulaşmıştır.
9 Ağustos 1945’te atılan “Fat Man” (şişman adam) lakaplı ikinci bomba ise Nagazaki şehrine atılmış ve en az 70 bin kişinin ölümüne sebep olmuştur.
Ülkeler ve Nükleer Silahları hakkında ayrıntılı bilgi; https://www.diplomasi.net/ulkeler-ve-nukleer-silahlari/