Dünya’da Hiçbir Ülkeye Ait Olmayan Sahipsiz Topraklar

Sahipsiz Topraklar

Devletler/milletler arasında tarihin çok eski dönemlerinden beri toprağa sahip olma arzusu nedeniyle savaşlar yapılmıştır.
Hala da Dünya üzerinde bazı bölgeler için çeşitli ülkeler kurduğu planları hayata geçirmek için savaş yolunu seçmeye devam ediyor.
Tüm bunlara rağmen ilginçtir ki Dünya’da hiçbir ülkeye ait olmayan sahipsiz topraklar var (!)

Marie Byrd Toprakları

Marie Byrd Toprakları

Antartika kıtasının batısında yer alan sahipsiz topraklardır.
Maria Bryd Toprakları’nın batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda ise Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı bulunur.
Bölgenin kuzeyinde de Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu yer almaktadır.
Marie Byrd Toprakları, Amiral Richard Evelyn Byrd ve ekibinin 1928-1941 yılları arasında Antartika’ya yaptığı seferlerde keşfedilmiştir.
Bölge Amiral Richard Evelyn Byrd 1939 yılında bölgenin kuzeybatında yer alan kısma karısı Marie Byrd’in adını verdiği günden itibaren Marie Byrd Land (Marie Byrd Toprakları) olarak anılmaktadır.

Uzak olması sebebiyle bugüne kadar herhangi bir ülke tarafından sahiplenilmeyen bölge, doğusundaki Eights Sahili ile birlikte toplamda 1.610.000 km2’lik yüzölçüme sahiptir.
Ve bu yüzölçümüyle Dünya’nın en büyük sahipsiz bölgesi unvanına sahiptir.
Maria Bryd Land, yılın her günü buzla kaplı olan soğuk bir bölgedir.

1939 yılında, dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt Antarktika’ya keşif seferleri düzenlenmesi için talimat vermiştir.
ABD’nin bazı yayın organlarında bölgenin ABD toprağı olarak belirtilmesi, bir dönem tartışmalara sebep olmuştur.
Bölge, 1959’da 50 civarında ülke tarafından imzalanan ve 1961’de yürürlüğe giren Antarktika Antlaşması ile sahipsiz kabul edilmiştir. Antarktika Antlaşması, Antarktika kıtasının sadece bilimsel çalışmalar için kullanılabileceği ve askeri amaçlarla kullanılamayacağına dair maddeler içerir.

Bir Tawil

Bir Tawil

Bir Tawil, Mısır ve Sudan toprakları arasında kalan bir bölgede yer alır.
Yaklaşık 2000 km2 yüzölçüme sahip olan topraklar, Dünya’daki bir diğer sahipsiz bölgedir.
Mısır ve Sudan arasındaki sınırları belirleyen 1899’da çizilen haritanın, 1902’de İngilizler tarafından yeniden çizilmesiyle bölgede iki ülke arasında ihtilaf ortaya çıkmıştır.
1899’da çizilen haritada Halaib Mısır’a, Bir Tawil’i ise Sudan’a bağlıdır.
1902 haritasında ise Bir Tawil Mısır’a, Halaib Sudan’a bağlıdır.
Bir Tawil kurak ve verimsiz bir bölge iken, Halaib bölgesi denize kıyısı bulunan, doğal kaynaklara sahip verimli bir bölgedir.
Haliyle bu durumda Mısır Halaib’i kendisine bağlayan 1899 haritasını, Sudan ise 1902 haritasını geçerli kabul etmek istiyor.
İki ülke de Halaib’e sahip olma çabasındayken; Bir Tawil istenmeyen, sahipsiz bölge olarak kalmıştır.

Yazar

Diplomat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.