Diplomasi; uluslararası ilişkileri düzenleyen antlaşmalar bütünü; yabancı bir ülkede ve uluslararası toplantılarda ülkesini temsil etme işi ve sanatı; bu işte çalışan kimsenin görevi, mesleği; bu görevlilerin oluşturduğu topluluk.
Diplomasi, 18. yy.’a kadar daha çok devletler arasında yapılan anlaşmaların incelenmesi, değerlendirilmesi olarak görülmekteydi.
Diplomasi kavramının ilk olarak uluslararası ilişkilerdeki süreçleri yürütme anlamında kullanılması 1976 yılında Edmund Burke tarafından yapılmıştır.
Edmund Burke diplomasiyi, “devletlerarası ilişkiler ve görüşmelerin yürütülmesinde uygulanan beceri ve taktik” olarak tanımlamıştır.
Günümüzde devletler uluslararası arenada söz sahibi olabilmek için birden fazla şeye ihtiyaç duyarlar, bunların en önemlilerinden bir tanesi de diplomasidir.
Bazı yazar ve düşünürlerin diplomasi tanımlaması
Faruk Sönmezoğlu; hükümetin belirli konulardaki kanı ve görüşlerinin doğrudan doğruya diğer devletlerin karar alıcılarına iletilmesi sürecidir.
Ernest Satow; bağımsız devletlerin hükümetleri arasındaki resmi ilişkilere zeka ve taktik uygulamasıdır.
Ambrose Bierce; ülkesi için yurtsever yalan söyleme sanatıdır.
Keith Hamilton; diplomasi, siyasi birimler, bu birimleri yönetenler ve ajanları arasındaki ilişkilerin barışçıl yönetimidir.
Albert de Broglie; diplomasi devletlerarası ilişkilerde sadece gücün hakim olmasını önlemek için medeniyetin yarattığı en iyi şeydir.
Edmund Burke; diplomasi uluslararası ilişkilerde ve müzakerelerde maharet ve yetenektir.
Lester B.Pearson; diplomasi savaşın başka vasıtalarla sürmesidir.
Harold Nicolson; diplomasi bağımsız devletler arasındaki ilişkilerin müzakereler yoluyla yönetilmesidir.
Charles de Martens; diplomasi müzakere bilimi veya sanatıdır.
Edmund Burke diplomasi hakkindaki sözü 1796 yilinda söylemiştir. Yazarın kendisi 1797 yilinda da ölmüştür
Aslinda diplamasi devletler arasindaki yazismalari antlasma metinlerini padisahlarin ferman ve beratlarini inceleyen bilim dalidir