Bretton Woods Sistemi, 2. Dünya Savaşı sonrasında 1944 yılında Amerika’nın New Hampshire eyaletinde yer alan Bretton Woods kasabasında imzalanan ve yeni bir parasal düzen getiren Bretton Woods anlaşması ile oluşturulan sistemdir.
Konferans 1-22 Temmuz tarihleri arasında yapılmış ve konferansın en önemli sonuçlarında biri olarak Dünya Bankası, IMF, Uluslararası Ticaret Örgütü (International Trade Organization), Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) ve Dünya Ticaret Örgütü (World Trade Organization) kurumları ortaya çıkmıştır.
BRETTON WOODS SİSTEMİNİN KURULMASI
44 ülkeden delegeler yeni bir uluslararası para sistemi oluşturmak için 1944 yılında bir araya gelmiştir. Ana hedefleri bir döviz kuru sistemi oluşturmak, rekabetçi devalüasyonları önlemek ve ekonomik büyümeyi teşvik etmektir.
Sistemin asıl fikir sahipleri, Birleşik Krallık’tan John Maynard Keynes ve ABD Hazine Bakanlığı’nın en önemli ekonomisti Harry Dexter White idi .
1958 yılından itibaren anlaşma işlevsel bir hal almıştır. Bretton Woods anlaşması ile dolar, altına dönüşebilen tek para birimi olarak kabul edilmiştir. Bretton Woods sistemi, dünyanın altın standardından ABD doları standartlarına geçişine izin vermiştir. Anlaşmaya göre; 1 ons altın 35 dolar olacak şekilde düzenlenmiştir.
Dolar altının yerini almış ve diğer para birimlerine göre değeri artmaya başlamıştır.
Bretton Woods Sisteminin Çöküşü
Bretton Woods sistemi varlığını 1971 yılına kadar koruyabilmiştir. Bu yıllarda Amerika Birleşik Devletleri büyük bir ekonomik kriz yaşamaktaydı. ABD doları aşırı değerlendi ve bu durum kısmen Bretton Woods sisteminin sonucuydu.
1973 yılına gelindiğinde Bretton Woods sistemi tamamen çökmüştür.