Birleşmiş Milletler Teşkilatı Vesayet Konseyi, Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 13. maddesi gereğince 1945 yılında kurulmuştur.
Birleşmiş Milletler Teşkilatı‘nın 6 ana organından bir tanesidir.
Vesayet Konseyi; 7 üye devletin yönetimi altına verilen 11 bölgesel yönetimin denetimini sağlamak ve bu bölgelerin kendi özerk yönetimlerini kurmaları ya da bağımsız olmaları için yeterli adımların atılmasını garanti etmek üzere kurulmuştur.
Birleşmiş Milletler teşkilatı Vesayet Konseyi Görevleri
Birleşmiş Milletler Şartı;
- Başka bir ülkenin yönetimi altında bulunan topraklarda yaşayan halkların siyasi, sosyal, ekonomi ve eğitim ilerlemeleri hakkında Yönetimden gelen raporları incelemek
- Bölgelerden dilekçe kabul etme ve bölgelerde özel görevleri üstlenmek yetkilerini Vesayet Konseyi’ne vermiştir.
Vesayet Konseyi amaçlarını; söz konusu bölgelerde 1994 yılına kadar yerine getirmiştir. Söz konusu bölgeler gerek ayrı devletler olarak gerekse de bağımsız komşu devletlere katılarak özerk yönetimlerini kurmuş ya da bağımsızlıklarına kavuşmuşlardır.
Vesayet Konseyi Durumu
Vesayet Konseyi’nin çalışmaları neticesinde son olarak Pasifik Adası olan “Palau” bağımsızlığına kavuşmuştur. Birleşmiş Milletlerin de 185. üyesi olarak teşkilata katılmıştır.
Son olarak Palau’nun bağımsızlığını kazanması ile Vesayet Konseyi görevlerini tamamlamıştır ve 1 Kasım 1994’te konseyin operasyonları askıya alınmıştır.
Vesayet Konseyi’nin Üyeleri
Vesayet Konseyi’nin görevinin bitmesi ile üye sayısı şu anda Güvenlik Konseyi‘nin 5 daimi üyesine(ABD,Rusya,Çin,Fransa,İngiltere) indirilmiştir.
Görevi bitmiş olan Vesayet Konseyi gerek görülmesi halinde danışılacak bir yapıya dönüştürülmüştür.
1 yorum