Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO); eğitim, bilim ve kültür alanında uluslararası işbirliğini sağlamak amacıyla 1945 yılında kurulmuştur. Birleşmiş Milletler’in bağlı özel kurumlarındandır.

Kuruluş Tarihi: 16 Kasım 1945

Genel Merkez: Paris, Fransa

Genel Sekreter: Audrey Azoulay

Üye Sayısı: 195

Resmi Web Sitesi: unesco.org

UNESCO AMACI: temel özgürlükle birlikte adalete, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına evrensel saygıyı artırmak için eğitim, bilimsel ve kültürel reformlar yoluyla uluslararası işbirliğini teşvik ederek barışa ve güvenliğe katkıda bulunmaktır

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Tarihçe

1-16 Kasım 1945’te Birleşmiş Milletler bir eğitim ve kültür örgütü kurulması için 44 ülkenin temsilcileri ile toplanmıştır.

Bu örgüt ile “insanlığın entelektüel ve ahlaki dayanışmasını” kurmak ve bunu yaparken başka bir dünya savaşının patlak vermesini önlemek amaçlanmıştır.

Konferansın sonunda, otuz yedi ülke Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nü kurmuştur. UNESCO Anayasası Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Çekoslovakya, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Fransa, Yunanistan, Hindistan, Lübnan, Meksika, Yeni Zelanda, Norveç, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere yirmi ülke tarafından onaylandıktan sonra 4 Kasım 1946’da yürürlüğe girmiştir.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) FAALİYETLERİ

UNESCO, faaliyetlerini beş ana program çerçevesinde gerçekleştirmektedir;

  • Eğitim
  • Doğa bilimleri
  • Sosyal ve beşeri bilimler
  • Kültür
  • İletişim ve bilgi.

 

Yazar

Diplomat

1 yorum

  1. Geri bildirim: Bulgaristan Cumhuriyeti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.