Almanya’nın Etnik Ve Dini Yapısı
Almanya nüfusunun çoğunluğunu Alman ırkı oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra aldığı göçlerle birlikte ülkede fazlasıyla Türk, Polonyalı, Kazak, İtalyan ve Rus vatandaşlar bulunmaktadır.
Ülkenin dini yapısını ise çoğunluğu hiçbir mezhebe mensup olmayanlar, Katolikler ve Protestanlar oluşturmaktadır. Fakat aldığı göçlerinde etkisiyle ülkede Müslümanlar, Ortodokslar, Yahudiler de bulunmaktadır.
Siyasi Yapı
Almanya’nın yönetim şekli ‘Federal Parlamenter Cumhuriyet’tir. Tarihine bakacak olursak da Almanya’nın devletler konfederasyonundan meydana geldiğini söyleyebiliriz. Ancak bu tam anlamıyla bir devlet değildi. Prusya ve Avusturya’nın izin verdiği ölçüde kurulmuş bir birlikti. 1834’te gümrük birliğinin kurulmasıyla Almanya ulusal pazarda bir yol buldu kendine. Fakat asıl dönüm noktası denilecek olay ise 1861’de Prusya’nın tahtına I. Wilhem’in oturması oldu. I. Wilhem şansölyeliği yani başbakanlığı Bismarck’a, ordunun komutasını ise Moltke’ye vermişti.
Bu iki devlet adamı sayesinde Prusya, Fransa ve Danimarka’dan aldığı topraklar ile birlikte Almanya 1871’de siyasal birliğini ilan etmiştir.
II. Wilhem, Bismarck’ın uyguladığı denge siyasetine karşı olduğu için daha saldırgan bir politika benimsedi. Bu yüzden de 1. Dünya savaşında büyük yenilgiler alarak toprak kayıpları yaşadı. Bu kayıplardan dolayı ülke birliğini güçlükle ayakta tutabildi. Kısa bir süre Weimar Cumhuriyeti yaşansa da Adolf Hitler ve Naziler güçleri ele geçirdiler. Hitler, Yahudilere yönelik uyguladığı soykırım politikasıyla birlikte 2. Dünya savaşına sebep oldu ve ulusuna yaşattığı utançla beraber büyük kayıplara da sebep oldu. Bu yüzden kurulan Alman birliği 1945’te Yalta konferansıyla birlikte dağıldı ve Almanya ikiye ayrıldı.Ancak Soğuk Savaş’ın bitmesi ile 1989’da Berlin Duvarı yıkılmıştır ve Almanya yeniden birleşerek siyasal birliğini sağlamıştır.
Ekonomi
Almanya, Dünya’nın en çok ihracat yapan ülkeleri arasında ilk 5’te yer almaktadır. Bu da Almanya’yı en iyi ekonomiler sıralamasında yükseklere taşıyor ve Avrupa’nın en büyüğü haline getiriyor.
Almanya’daki işlerin geneli ise imalat sanayi ve hizmet sektöründe yoğunlaşmaktadır. En önemli imalat sektörlerini sanayi makineleri, kimya sanayi, otomotiv ve telekomünikasyon oluşturmaktadır. Bu işlerin yanı sıra ülkede tarım ve hayvancılık, madencilik, sanayi ve inşaat sektörlerinde de fazlasıyla iş yapılmaktadır.
Ülkedeki işsizlik oranına bakacak olursak eğer bu da yaklaşık %3.4’tür.
Kişi Başına Düşen Milli Gelir : 48,264$
Üye Olduğu Uluslararası Kuruluşlar
- Birleşmiş Milletler
- Avrupa Birliği
- Avrupa Konseyi
- AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı)
- NATO ( Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü)
- İMF ( Uluslararası Para Fonu)
- Dünya Bankası
- OECD ( Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü)
- DTÖ ( Dünya Ticaret Örgütü)
- G7 / G20
Komşuları
- Polonya
- Çekya
- İsviçre
- Fransa
- Belçika
- Hollanda
- Lüksemburg
- Danimarka
- Avusturya
Resmi Tatiller Ve Bayramlar
- 1 Ocak Yılbaşı
- 30 Mart Karfreitag
- 2 Nisan Paskalya
- 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Günü
- 10 Mayıs Christi Himmelfahrt
- 21 Mayıs Pfingstmontag
- 3 Ekim Tag der Deutschen Einheit
- 24-26 Aralık Noel