Afrika Kıtası, kapladığı 30.8 milyon km²’lik alan ile yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu bakımından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır.
Afrika Kıtası’ndaki ülkeler; Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 54 ülke vardır. Bunun dışında Avrupa Sömürgesi altında olan bağımlı topraklar ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan devletler de vardır.
Coğrafi Özellikleri
Afrika Kıtası’nın kuzeyinde Akdeniz, güneyinde Hint Okyanusu, batısında Atlas Okyanusu, doğusunda Sima Yarımadası, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz bulunur.
Afrika kıtasını avrupa kıtasından ayıran boğaz, “Cebelitarık Boğazı“dır. Asya’dan ise “Sina Yarımadası” ile ayrılmaktadır.
Kıtanın kapladığı alan bakımıdan en büyük ülkesi Cezayir, en küçük ülkesi ise Seyşeller’dir.
Nehirler
- Nil
- Kongo
- Nijer
- Zambezi
- Turuncu Nehir
Göller
- Victoria
- Tanganika
- Nyasa
- Çad
Dağlar
- Ahaggar Dağları
- Tibesti Dağları
- Daşan Dağı
- Kenya Tepesi
- Kilimanjaro Tepesi
- Kamerun Dağı
- Atlas Dağları (Yüksek,Tel,Sahra)
Afrika Kıtası Hani Paralel ve Meridyenler Arasındadır ?
Afrika kuzeyde 37° 22′ 20” , güneyde 34° 50′ 28” paralelleri ile ,doğuda 51° 25′ 27”, batıda 17° 31′ 17” meridyenleri arasında yer alır.
İklimi ve bitki örtüsü
Afrika dünyanın en sıcak olan kıtasıdır. Kıtada bölgeden bölgeye iklim değişiklikleri vardır. Kuzey kısmı çöl ve kuraktır. Orta ve güney bölgelerinde yağmur ormanları bulunur. Geçiş bölgelerinde bitki örtüsü bozkır ve saheldir.
Dünyanın en büyük çölü olan “Büyük Sahra”nın kuzeyinde Akdeniz iklimi etkili iken güney kısmında ise kuraklık hakimdir.
doğal kaynaklar ve EKONOMİ
Doğal kaynaklar bakımından dünyanın en zengin bölgesidir. Dünya’daki kobalt, platin rezervlerinin %90’ı, altın rezervlerinin %50’si, krom rezevlerinin %98’i,uranyum rezevlerinin üçte ikisi Afrika Kıtası’nda bulunur. Ayrıca dünyadaki elmas rezervlerinin %30’u Kongo Cumhuriyeti’ndedir. Fakat bu zengin doğal kaynaklar Afrika ülkeleri tarafından kullanılamamaktadır. Bu sebeple dünyadaki ekonomik açıdan en fakir ülkeler bu kıtada yer almaktadır.
Politika
Kıtadaki ülkeler hem bölgedeki ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmek hem de uluslararası alanda bölgelerini temsil etmek ve güçlendirmek için çeşitli uluslararası örgütlerle bağlar kurmaktadırlar. Kıta ayrıca Afrika Birliği‘ni kurarak bölgedeki istikrar ve işbirliğini güçlendirmek, insan hakları ihlallerini durdurmayı hedeflemektedir.
2 yorum